Centre d'Estudis de la Noviolència de Catalunya
  • INICI
    • HISTÒRIC
    • OBJECTIUS
    • QUI SOM
  • ACTIVITATS
  • RECURSOS
  • CONTACTE
Picture
HISTÒRIC
Imagen
Imagen
Imagen
Imagen
Imagen
Imagen
Imagen
Imagen
El Centre d'Estudis de la Noviolència de Catalunya (CENC) és una entitat de recent creació, que sorgeix de la llarga tradició pacifista i noviolenta catalana. Es nodreix de la rica iniciativa social del moviment per la pau i la noviolència a Catalunya. I s'alimenta de la important recerca acadèmica i de reflexió intel·lectual en ciència política, història i sociologia dels moviments civils, en relació a la noviolència i la pau al nostre país.

El CENC sorgeix alhora en un país que va impulsar en l'Edat Medieval tres iniciatives històriques úniques al món, que són definitòries del seu caràcter actual: les Assemblees de Pau i Treva (1027) com a organisme pioner de gestió de la violència en el camp català; el Consolat de Mar (1258) com a entitat original que gestionava els afers marítims i mercantils del Principat més enllà de les seves fronteres i arreu de la Mediterrània; i les Corts Catalanes (1283), com a institució política i representativa de la Catalunya de l'època, que fou de les més incipients d'Europa i que segellà el tarannà pactista del poble català amb les autoritats.

En l'Edat Contemporània, Catalunya ha destacat per la força del seu moviment associatiu, cultural, social i polític, amb un marcat caràcter emprenedor; ha recuperat la seva llengua i la seva cultura des del s. XIX, mitjançant el moviment cultural de la Renaixença, que aviat traslladà a la reivindicació política (el Catalanisme polític), que tingué per objecte donar sortida a les demandes democratitzadores del país i per les seves llibertats. Històricament, els catalans s'han mostrat majoritàriament desobedients i noviolents davant les lluites colonials espanyoles, tot desvinculant-se especialment del militarisme. I durant la llarga dictadura franquista, que ocupà bona part del s. XX català, a Catalunya s'impulsaren les lluites d'opsició al règim sempre en clau pacífica i noviolenta, per tal de recuperar la democràcia i les llibertats.

La lluita per la pau i la noviolència catalanes fou pionera a l'Estat com a moviment pacifista i noviolent. Impulsà la lluita contra el servei militar obligatori i l'oposició a les guerres, en les què directa o indirectament participava Espanya (Bòsnia, Balcans, Irak, Golf). D'altra banda, Catalunya aprovà la primera Llei de Foment de la Pau d'Europa (2004), que no només ha legislat contra la guerra i ha prohibit l'ús de la violència contra altres pobles, sinó que a més ha propiciat la creació del Consell de Foment de la Pau, que assesora al Govern de Catalunya i al seu Parlament. La susdita llei ha promogut la fundació de l'Institut Català Internacional per la Pau, depenent del Parlament de Catalunya, que juntament a moltes altres entitats, institucions i organitzacions, públiques o privades, empeny el país en la defensa dels valors de la pau i la noviolència, com a senya d'identitat característica de Catalunya i de la seva gent.


És davant d'aquesta llarga trajectòria històrica catalana, i de la fecunda lluita per la noviolència i la pau, que neix aquest 2018 el Centre per la Noviolència de Catalunya, davant dels grans reptes històrics de l'actualitat política i social. L'afany del CENC és doble: (a) contribuir a les lluites pacífiques i noviolentes al país, amb respecte als drets humans i a la democràcia, i (b) la promoció de la noviolència com a teoria i estratègia per a la defensa del Dret a l'Autodeterminació de Catalunya i els Països Catalans, tot mantenint la concòrdia, la fraternitat i la pau.
​
Imagen
Imagen
Imagen
Imagen
Imagen
Imagen
Imagen
Imagen
www.cenc.cat    |    cenc.cat@gmail.com    |    twitter.com/CENCcat

Catalunya (Països Catalans), 2022
Con tecnología de Crea tu propio sitio web con las plantillas personalizables.
  • INICI
    • HISTÒRIC
    • OBJECTIUS
    • QUI SOM
  • ACTIVITATS
  • RECURSOS
  • CONTACTE